Coperta revistei PROFESIA

Decembrie 2014

 

 O REVISTA ŞCOLARĂ , LA CE BUN?

Peste 30 de numere în mai puţin de 9 ani, 4 numere pe an şcolar, o mică pauză şi…am luat-o de la capăt, o ediţie nouă. Este vorba despre revista PROFESIA. Răsfoind acum colecţia, parcă nu îmi vine să cred ce a putut să se nască în atâţia ani.

O adevărată istorie a şcolii în cuvinte, imagini, opinii, relatări, activităţi, concursuri şi rezultate. Îmi văd foştii elevi, clase întregi de absolvenţi,  colegii de catedră, unii foarte tineri, unii chiar la debut… Timpul a trecut şi a trecut în grabă. De unde atâta grabă, nimeni nu ştie. Timpul trece şi gata. Dar, de multe ori ne dă gata şi pe noi.

Dar, la ce este de folos o revistă şcolară? O astfel de revistă se constituie în chiar momentul apariţiei într-un buchet de amintiri. Uite, aici sunt eu! Uite-ne la concursul de teatru! Aici eram la concursul de recitări! Aici, la cel de spus basme! Uite, Olimpiada de la Bucureşti, doar locul 7! Uite, aici eram în vizită la Casa Maria! Aici eram la colinde, ce brad frumos! Uite, practica la fabrică! Uite strungul cel nou! Iată războaiele de ţesut!

O revistă şcolară poate fi un bun mijloc de a-ţi găsi pasiunea de a  scrie: un poem, o cronică de carte, un reportaj, un interviu. Este un bun început şi, cine ştie, peste ani, acest mic început te va pune pe gânduri şi îţi va trezi pofta de a scrie lucruri legate de existenţa ta în această lume.


Îţi place să desenezi, să pictezi, să faci o fotografie? Revista şcolară poate fi un prim pas în afirmarea ta. Vei începe să fii cunoscut de toţi cei care o citesc, vei deveni un pic celebru. Mai încolo, dacă aceste prime pagini se transformă în pasiune, poate ne vei invita la prima ta expoziţie de pictură sau de artă fotografică.


Participarea la realizarea unei reviste şcolare îţi ocupă în mod plăcut timpul, îţi dezvoltă capacitatea de exprimare,  dezvoltă relaţiile sociale, stimulează creativitatea, inventivitatea şi inspiraţia în mai multe domenii de activitate. Te învaţă să fii mai disciplinat cu tine însuţi şi cu cei din jur. Cu ajutorul unei reviste de acest fel poţi afla lucruri noi, poţi tu să le povesteşti altora despre ele.


Este destul de dificil să faci să apară o revistă şcolară, însă nu este imposibil şi, trebuie spus cu sinceritate, fiecare număr tipărit este o adevărată bucurie. Încearcă şi nu vei regreta!

 prof. Cornelia Bălan Pop